Recepty

Tato stránka je určina všem, kterým u nás chutná a kteří se zajímají, jak naše jídla vaříme a co do nich dáváme. Zkrátka chtějí vědět, co jedí.  A taky pro všechny nové tváře, které u nás třeba ještě nebyly a možná jim to pomůže ve výběru, kam si zajít na oběd :-)

Náš koncept vaření je jednoduchý. Používání  čerstvých surovin, zákaz náhražek a polotovarů. Nepoužíváme dochucovadla, nahrazujeme vše bylinkami.

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Na přání vkládáme tento recept. Takhle pekla papriky moje babička, takže je to rodinný recept, ale není to žádné tajemství a rádi se podělíme :-)

Maso k plnění paprik používám mleté vepřové, ale určitě by se dalo použít i kuřecí. Namleté maso osolíme, opepříme, přidáme oregano, čerstvou petrželku, majoránku, mletou papriku, plnotučnou hořčici, worchestrovou omáčku, česnek, najemno nasekanou cibulku a promícháme. Papriky vydlabeme a naplníme směsí. Dáme do vymazaného pekáče. Rozmícháme rajský protlak s trochou vody, podlejeme a pečeme odkryté cca hodinu a více. Podle toho, jak máme velké papriky:-) 

Na omáčku si zpěníme cibulku, vlejeme protlak rozmíchaný v hovězím vývaru, povaříme, rozmixujeme. Přidáme hřebíček a bobkový list. Opět povaříme, přidáme sůl, pepř, cukr a mletou skořici. Zahustíme jíškou. Můžeme přidat na zjemnění trošku mléka nebo smetany.


Lehké kuřecí kari

Na oleji orestujeme cibulku, přidáme česnek a kuřecí maso nakrájené na kousky. Orestujeme a přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, červenou papriku, červené fazolky a úplně na závěr cuketu. Osolíme, opepříme a přidáme červenou kari pastu. Nakonec zalijeme kokosovým mlékem a podusíme, až nám omáčka zhoustne.

Uzené se švestkovou omáčkou a opékanými bramborami

V hrnci orestujeme na drobno nakrájenou cibuli. Přidíme sušené švestky, mandle a rozinky a společně vše opečeme. Zakápneme slivovicí. Zalijeme hovězím vývarem a vaříme cca 15 minut. Omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem. nakonec omáčku ochutíme povidly, solí a pepřem. Na sádle orestujeme plátky uzeného. Podáváme přelité omáčkou s opékanýma bramborama.

Farfalle s rajčatovou omáčkou, cuketou a vepřovým ragů

Na oleji si orestujeme cibulku do sklovata, poté přidáme na drobno nakrájenou mrkev a restujeme do zlatova. Přidáme na kousky nakrájený česnek a po chvilce mleté vepřové maso. Osolíme a opepříme. Přidáme čerstvou bazalku a rozmarýn. Chvíli podusíme a přidáme konzervu loupaných rajčat (kromě léta, kdy používáme rajčata čerstvá, volíme raději konzervovaná rajčata- jsou zralejší a sladší). Podle chuti ještě dosolíme, dopepříme a necháme zredukovat na hustší omáčku. Na konec tak na 5 minut přidáme na kousky nakrájenou cuketu, aby byla křupavá. Farfalle uvaříme ve vodě, propláchneme a prolijeme trochou olivového oleje. Servírujeme s čerstvou petželkou a nastrouhaným sýrem podle chuti.

Grilovaná vepřová panenka v mandlích s medovými jablky

Panenku si nakrájíme na špalíčky (150 g) a necháme nejlépe přes noc naloženou v oleji, lehce osolenou a opepřenou. Na grilu ji ze všech stran opékáme, tak aby byla uprostřed medium, lehce růžová. Nafilujeme. Omáčku vytvoříme tak, že na másle orestujeme kousky jablíček, přidáme med, šťávu z výpeku (z panenky), trochu bílého vína (používáme tramín červený, má příjemnou ovocnou chuť) a hrubozrnnou hořčici. Zredukujeme na hustší omáčku. Podáváme spolu s panenkou, kterou obalíme v nastrouhaných mandlích.

Kuřecí prsa zapečená v rajčatové omáčce a parmezánové krustě

Kuřecí prsa osolíme, opepříme. Rozmixujeme toustový chléb nebo použijeme jemnou strouhanku a promícháme ji s parmezánem. Rozpustíme si máslo a promícháme s utřeným česnekem. Kuřecí prso obalíme v ochuceném másle a pak ve strouhance. Usmažíme dozlatova. Na oleji orestujeme cibulku, přidáme rajčata a bazalku. Povaříme. Kuřecí prsa naskládáme do pekáčku, zalijeme rajčaty a zasypeme sýrem. Pečeme do zlatova (asi 30 minut). Podáváme se šťouchanými brambory.


Nabídku máme samozřejmě větší. Tak přijďte vyzkoušet :-)